Mali recitatori

Živimo u vremenu savremene tehnoligije, sve većeg razvoja društvenih mreža. Sve je to jako lepo u koliko se koristi u pravilne svrhe i s merom. Međutim, radeći u nastavi, svedoci smo i toga da učenici sve ređe koriste knjigu. Zašto je knjiga postala strana našoj deci? Mislim da je odgovor na ovo pitanje teško dati. Ali lepota pisane reči je teško nadoknadiva. Kao posledica toga sve češće su pojave govornih mana kod dece. Ali s druge strane imamo retko talentovanu decu koja poseduju izuzetne glasovne mogućnosti, tačnu dikciju i pre svega vole stihove. Zato je pravi izazov raditi s takvom decom, pronaći u njima dar, otkriti nekog novog Ivana Bosiljčića ili možda Petra Kralja.

U Osnovnoj školi “Sveti Sava“ u Batočini postoji recitatorska sekcija nižih i viših razreda. Ona broji puno članova. Deca se raduju časovima ove sekcije. Rad sekcije je jako dinamičan i aktivan. Ova sekcija je nosilac kulturne delatnosti škole. Tako je u prošloj školskoj 2010/2011. godini održano književno veče u mesecu novembru. Tema književne večeri je bio lik i delo Jovana Jovanovića Zmaja. Čulo se puno divnih stihova iz “Đulića“ i “Đulića uveoka“. Stihove su pratili akustični instrumenti i mladi glumci. Veče je bilo jako posećeno.

Verujem da će knjiga naći svoj put do malih čitalaca i da će biti puno dece koja će voleti da govore stihove. A mi, prosvetni radnici, smo tu da bismo lepu reč na što bolji način približili mladom naraštaju. Nadam se da ćemo u toj misiji uspeti.

Advertisements
Categories: Mali recitarori | Postavite komentar

Kretanje članaka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

Blog na WordPress.com.

%d bloggers like this: